Mahu buang persepsi peria pahit
KOTA TINGGI - Dutadapo Kolej Yayasan Pelajaran Johor (KYPJ) sedang berusaha membuang persepsi masyarakat bahawa ulam peria itu pahit.
Pengarah projeknya, Mohamad Aqmal Amminudin Mohamad Fauzi berkata, usaha tersebut bagi menggalakkan orang ramai mengambil sayur tersebut sebagai kudapan tanpa rasa ragu atau terikat dengan persepsi negatif terhadap rasanya.
Menurutnya, projek ini terdiri daripada 15 pelajar Diploma Rekabentuk Dalaman, Sekolah Senibina KYPJ.
Katanya, cabaran mereka adalah menggunakan peria sebagai bahan utama untuk menghasilkan produk Crispâeria.
âPenghasilan Crispâeria ini adalah dalam adunan resipi moden dan cita rasa kini yang mampu menjadikannya unik serta sesuai dimakan oleh pelbagai peringkat usia.
âIa seterusnya dapat membuang persepsi ulaman peria itu pahit untuk dimakan sebagai sambal dan kudapan,âkatanya kepada Sinar Harian.
Katanya, projek juga bertujuan membantu keusahawanan sosial golongan sasaran di Kampung Rantau Panjang ini, terutamanya dari segi ekonomi.
âProjek ini menyasarkan ibu tunggal, belia dan suri rumah.
âSemoga usaha kami ini juga akan membantu ekonomi penduduk,âkatanya.
Mohamad Aqmal berkata, seramai 100 penduduk telah dineal pasti untuk terlibat dalam projek berkenaan.
sumber: sinarharian
0 comments:
Post a Comment